Melvin Jonker Photography

Reitdiephaven 1

Zien jullie ook vaak landschapsfoto’s voorbij komen die haast te mooi lijken om waar te zijn? Landschappen verhuld in ochtendnevel, prachtig gekleurde luchten en foto’s die gewoon “kloppen”? Natuurlijk lukt het vaak niet zonder een beetje geluk, maar de meeste foto’s die ik heb gemaakt zijn allemaal van te voren (gedeeltelijk) gepland. Hieronder zal ik jullie over mijn “workflow” vertellen en meenemen in mijn voorbereiding tot een mooie foto.

Ten eerste heb je natuurlijk een plek nodig waar je een foto van wil maken. Voor inspiratie hoef je maar op Instagram, Facebook, 500px of één van de andere social media te kijken en je ziet al gauw genoeg voorbeelden voorbij komen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je vlak bij huis of je werk iets moois ziet. Als ik eenmaal een locatie in mijn hoofd heb, ga ik vervolgens kijken wat ik precies wil. Een mooie zonsopkomst? Of juist een stormachtige setting. Laat ik onderstaande foto als voorbeeld nemen.

 

Tasmantoren final 3

 

De Tasmantoren is een bekend gebouw in Groningen. Hier zijn al veel foto’s van gemaakt maar ik wilde iets speciaals. Ik wilde kijken of ik de steiger als “doorkijkje” kon gebruiken voor het gebouw en tegelijkertijd ook nog eens de zon tussen het gebouw door kon laten schijnen. Hiervoor gebruik ik de app: The photographer’s ephemeris (TPE) Met deze app kun je precies zien, waar en op welk tijdstip de zon op of onder gaat. Deze app kan nog veel meer maar daar wijd ik nu niet verder over uit. Ik zoek via de map in de app de locatie die ik nodig heb en daar plaats ik de rode marker. (zie foto) Dan klik ik steeds een dag verder totdat de gele lijn, de lijn van de zonsopkomst, exact staat daar waar ik hem wil hebben. Op deze manier kan ik heel nauwkeurig zien waar de zon opkomt. Het kan best zijn dat je pas over 2 maanden van nu die foto kunt maken. Dat maakt niet uit, ik zet het dan in mijn agenda zodat ik precies weet wanneer ik de foto kan maken. In dit geval op het plaatje, vrijdag 12 mei en de zonsopkomst die dag is om 05:39 uur. Nu weet ik wanneer en hoe laat ik er precies moet zijn. Mits de omstandigheden natuurlijk goed zijn, want we zijn er nog niet….

 

thumbnail IMG 2991

 

Ik wilde op de foto graag de reflectie in het water zien, dus moest er weinig wind staan. Verder moest er geen tot weinig bewolking zijn want ik wilde de zon duidelijk in beeld hebben. Hiervoor gebruik ik geen moeilijke apps maar google gewoon “het weer in Groningen”. Dan zie je deze foto:

 

thumbnail FullSizeRender

 

Hier kun je per uur bekijken wat het weer wordt en zien of het nut heeft om te gaan. Ik moet er wel bij zeggen dat deze app niet altijd helemaal accuraat is maar ik kijk ook altijd nog even naar het weer op buienradar. Verder is het belangrijk dat je via deze app de windsnelheid kan bekijken. Als deze onder de 10 km/h is, dan heb je veel kans op rustig water, waardoor ik de reflectie kan verwachten waarnaar ik op zoek ben. Het laatste ingrediënt is geluk. Ik ben drie ochtenden achter elkaar naar deze locatie gegaan om dit te proberen vast te leggen. De eerste keer was er teveel wind waardoor ik geen reflectie in het water kreeg. De tweede keer was het helaas te bewolkt en de derde keer was het raak!

Meer informatie over de TPE app kun je gewoon googelen. Je kunt de app kopen in de app store, hij is helaas niet gratis. De app kost ongeveer 10 euro, maar ik kan absoluut niet zonder! Het is zeker een aanrader en ik vind het de investering waard. Verder gebruik ik ook nog de app “Sun Surveyor”. Deze app is vergelijkbaar met TPE, maar hier kun je makkelijker op zien waar de zon exact staat op elk uur van de dag. Kortom, beide apps zijn zeker het proberen waard.

Dit was een voorbeeld van mijn planning voor het fotograferen van een exacte locatie, maar ik het is natuurlijk niet altijd zo precies. Onderstaande foto heb ik gemaakt in het Baloërveld.

 

Purple morning

 

Dit is een redelijk groot natuurgebied en het is hier prachtig om de paarse heide te fotograferen, met nevel en zon. Hierbij gebruik ik gewoon een weerapp of maak ik gebruik van google. Bij dit soort dergelijke foto’s is het van belang om te kijken naar de luchtvochtigheid. Als deze hoog is, zo’n 95 tot 100 % en de temperatuur s’ nachts flink afkoelt, ontstaat er mist. In zo’n situatie zorg ik ervoor dat ik mijn wekker op tijd zet. Zodra ik wakker word bekijk ik de buienradar app bij het kopje “zicht en mist”. Dit plaatje geeft perfect weer hoeveel zicht je hebt, dus of er mist aanwezig is. Waarom ik dit trouwens pas bekijk nadat mijn wekker is gegaan, komt omdat de app maar tot 3 uur vooruit kan kijken. Hierdoor is hij wel erg nauwkeurig. Je hoeft als landschapsfotograaf geen weerman of weervrouw te zijn, maar een klein beetje verdieping kan wel helpen 😉

 

thumbnail IMG 2992

 

Het laatste wat natuurlijk nog meespeelt is wat ik al eerder zei: Geluk! Je moet een beetje geluk hebben. En geloof me, ook ik ben al vaker voor Jan l*l de deur uit gegaan waarbij ik in mezelf liep te vloeken in één of ander bos 😉 Of dat ik juist was blijven liggen omdat ik er van overtuigd was dat het slecht weer zou worden en dat ik vervolgens allemaal prachtige foto’s voorbij zag komen op Instagram van fotografen die wel op pad waren gegaan en een perfecte ochtend foto hadden gemaakt. Het hoort er allemaal bij en dat maakt fotografie ook zo leuk. Het blijft altijd een mysterie wat je zult aantreffen. Juist door al die ervaringen, heb ik deze wijze voor mezelf gecreëerd om daarmee de kans op die ene mooie foto te vergroten.

Ik hoop dat je hier iets mee kunt. Ik zeg niet dat dit DE manier is hoe je te werk moet gaan, maar dit is in ieder geval mijn manier. Ook ben ik hier uiteraard zelf nog steeds lerende in. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben dan hoor ik dat graag. Ook aanvullingen zijn van harte welkom! 🙂