Zie je ook vaak van die prachtige foto’s op social media en/of bladen waarbij alles klopt?
Waarbij de zon precies op de plek staat waar die moet staan? Hieronder leg ik je uit hoe je dit kunt bereiken met een beetje voorbereiding en een goede app!

De zon komt op in het Oosten en gaat onder in het Westen. Dat is natuurlijk geen hogere wiskunde. Maar in de zomer komt de zon op in het Noord-Oosten en in de winter komt de zon op in het Zuid-oosten. Daar zit dus al een behoorlijk verschil in en als je niet goed kijkt kun je dus bedrogen uitkomen.

 

zon aan de hemel 5ae0b2be81afdc895a160187a7d2a86f maxislider m

 

Zoals je op het plaatje kunt zien is de baan van de zon langer in de zomer dan in winter. Het blijft langer licht en de zon komt eerder op en gaat later onder.

Laten we het Hoge der A als voorbeeld nemen. Dit is een bekende plek in Groningen door de vele plaatjes die ervan gemaakt worden. Hoe kan je hier nou nog enigszins vernieuwend zijn? Door bijvoorbeeld ervoor te zorgen dat de zon net langs de toren van de A-kerk komt.

Met onder andere de app Sun Surveyor kun je dit dus plannen. Op de app zit een “street view” knop waar je jezelf op locatie kunt plaatsen. Weet wel, dit werkt niet op elke locatie. Soms moet je echt fysiek naar een locatie toe en vanaf daar kun je met de app ook plannen waar je de zon wilt hebben.

Terug naar de Hoge der A. Op onderstaande foto staan we via “street view” op locatie. De gele lijn in de app is de baan van de zon. Vanaf hier is het dus heel makkelijk scrollen naar de datum totdat de zon op de juiste hoogte staat. In dit geval donderdag 25 januari rond 09:45 uur staat de zon achter de toren van de A-kerk.

 

image2 2 image1 2

(Deze krijgen jullie van mij cadeau!) 😉

Het enige wat je dus hoeft te doen is er op tijd zijn, zorgen voor de juiste instellingen en afdrukken maar!!

Hieronder nog een paar voorbeelden van foto’s met de juiste planning!

 

 

 

Tasmantoren final 3

 

Brug

Meer weten over mijn fotografie en hoe ik te werk ga? Kijk ook hier eens naar één van mijn andere blogs  🙂