Groningen zit vol met prachtige fotolocaties waar je ongestoord je gang kunt gaan. Zowel in de stad als er buiten kun je los. Even geen inspiratie voor een mooie plek? Hieronder vertel ik je de 10 mooiste fotografie locaties van Groningen. Tenminste, MIJN top 10 😉 Ook vertel ik wanneer je deze locaties het beste kunt fotograferen. Alle 10 locaties staan in willekeurige volgorde:

 

Noordermolen, Noorddijk

 

Noordermolen

 

Ik ben gek op het fotograferen van molens, maar deze ligt wel heel mooi in het landschap. De beste tijd om deze molen vast te leggen is van half maart tot half april tijdens zonsopkomst. De zon komt dan namelijk vlak achter de molen op. Het is vroeg opstaan, maar je zult er geen spijt van krijgen. Extra tip: neem ook eens een kijkje in de molen!

 

Tasmantoren

 

Tasmantoren final 3

 

Dit iconische gebouw is bekend bij de meeste Groningers, en is daarom ook al veel vastgelegd, en terecht ook. Maar hoe kun je hier nou uniek zijn in je compositie. Zoals je ziet op de foto heb ik gebruik gemaakt van de steiger als “frame” en heb ik de zon precies tussen het gebouw vastgelegd. Dit kan maar enkele dagen per jaar, ook moet je geluk hebben dat de zon schijnt en dat er geen of weinig wind staat, zodat je reflectie in het water hebt. De beste tijd om deze foto op deze manier vast te leggen is rond eind mei of eind juli tijdens zonsopkomst. Doe er je voordeel mee zou ik zeggen 🙂

 

Reitdiephaven

 

Reitdiephaven 1

Deze locatie kan natuurlijk niet ontbreken op het lijstje, ook al is die al zo vaak gefotografeerd. Probeer in ieder geval alles uit deze foto te halen, door er te zijn als er geen wind staat, zodat je een mooie reflectie hebt. De zon komt hier niet perfect voor of achter op. Bovenstaande foto heb ik eind juni gemaakt. De zon komt rechts op. Extra tip: ‘s nachts is dit ook een hele mooie locatie om te fotograferen. Zorg er dan wel voor dat het windstil is.

 

Het Slochterbos, Slochteren

 

Slochteren

Achter het eveneens mooie Fraeylemaborg ligt het Slochterbos. Één van de mooiste bossen, zo niet de allermooiste van Groningen als je het mij vraagt. Beste tijd om heen te gaan? Herfst! Maar goed, is dat niet met elk bos het geval? Extra tip: ga als het mistig is, dan heb je kans op die mooie zonnestralen.

 

 

Bovenop de Martinitoren

 

Martinittoren 1 1

Het blijft een prachtig gezicht: Groningen van bovenaf. Ook al ben ik al talloze keren naar boven geweest, het is elke keer weer genieten. Wil je nou een beetje “uniek” zijn, blijf dan tot zonsondergang. Dit kan vanaf november tot eind januari. Zondag gaat d’ Olle Grieze eerder dicht, dus dan kan het helaas niet. Extra tip: sinds kort is het forum open. Kijk ook zeker even het uitzicht vanaf het dak.

 

 

Aduarderzijl

 

Aduarderzijl 1

Het mooiste weggetje van Groningen. Een prachtige plek om te wandelen, fietsen en foto’s te maken! De beste tijd om hier een foto te maken is rond februari tijdens zonsondergang, dan staat de zon mooi achter het huis.

 

 

Niehove

 

Niehove 1

Het mooiste dorpje buiten de stad vind ik toch wel Niehove. Niehove is een wierdedorp met maar een paar honderd inwoners. Vanaf het straatje Tilstok kun je een prachtige foto maken van het dorpje. Het beste om Niehove vanaf hier te fotograferen is tijdens zonsopkomst in de zomer. Dan staat de zon mooi schuin achter het dorp. Dat betekent heeeeeeel vroeg opstaan, maar dan heb je ook wat!

 

 

Krimstermolen, Zuidwolde

 

Krimstermolen

 

Wat ik al eerder aangaf, ik ben gek op molens en deze kan dan ook zeker niet ontbreken: de Krimstermolen. Een prachtige molen met gemaal. Beste tijd om deze molen te fotograferen is rond maart en april bij zonsopkomst, dan staat de zon vlak bij de molen.

 

 

Kiekkaaste, Nieuw Statenzijl

 

Kiekkaaste 1

Een prachtig zicht op zee vanaf deze vogelhut. Maar ook prachtig om zelf vast te leggen. Dit is overigens het enige vogelkijkhut van Nederland buiten de dijken. De beste tijd om hier naartoe te gaan, zodat je de zon mooi achter de hut hebt is begin juni, tijdens zonsondergang.

 

Het noorderplantsoen

 

Three of light

Een prachtig stukje natuur in de stad. Heerlijk om in de zomermaanden te vertoeven maar ook zeker mooi om in de herfstmaanden te fotograferen. Genoeg composities te vinden, ook weer erg mooi als het windstil is zodat je met reflecties kunt spelen.

 

 

Dit zijn voor mij de 10 mooiste fotografie locaties van Groningen. Uiteraard zijn er nog genoeg andere mooie plekjes te noemen, maar hé, het is een top 10! 😉 Als je op zoek bent naar wat inspiratie hoop ik dat je hier wat uit kunt halen. Tip: Zet de verschillende data in je agenda, dan vergeet je niet wanneer je naar een bepaalde locatie toe moet. Het enige wat dan nog even mee moet werken is het weer natuurlijk. Ga je nou naar zo’n locatie? Tag me dan even, ik ben benieuwd naar het resultaat!

Benieuwd hoe je je kansen kunt vergroten op een mooie foto? Bekijk dan ook even deze blog: https://melvinjonker.com/hoe-vergroot-kansen-op-mooie-foto/