Tips voor het vastleggen van zonnestralen in het bos
Zonneharpen, sunbeams, zonnestralen. Volgens mij zijn er wel tientallen benamingen voor. Waar het op neer komt: prachtige zonnestralen die in dit geval door het bladerdak van het bos schijnen en zorgen voor een mysterieuze sfeer. Misschien vraag je je nu wel af waarom je ze nooit ziet als je in het bos loopt. Dit kan kloppen omdat ze vaak alleen ‘s ochtends vroeg zichtbaar zijn, als de zon net opkomt. Soms is dit maar heel even en als de omstandigheden perfect zijn, kan het wel tot zo’n 2 uur zichtbaar zijn na zonsopkomst. Maar hoe weet je nou wanneer dit verschijnsel plaatsvindt? Hieronder deel ik een aantal tips voor het vastleggen van zonnestralen in het bos.
Voorbereiding
Zonnestralen kunnen het hele jaar voorkomen maar wat ik zelf ervaren heb is dat dit in de zomer en herfst het meeste gebeurd. Hoe ontstaan ze nou eigenlijk? Zonder al te technisch te worden, meestal hangt er nevel of mist in de lucht en het aanwezige licht, schijnt daarop. Verder heb je iets nodig om het licht te breken, dat doet in dit geval het bladerdak van het bos. Deze zonnestralen ga je namelijk op een open weiland niet zien. Als het ‘s nachts flink is afgekoeld na een warme dag kan er mist of nevel ontstaan. Ik bekijk dit eigenlijk heel simpel via google. Ik typ bijvoorbeeld: “het weer in groningen” en krijg onderstaande te zien. Hierbij kijk ik vooral naar de luchtvochtigheid, of het helder is en of er niet teveel wind staat. Belangrijk hierbij is dat de luchtvochtigheid minimaal 95 % is. Het liefst 100 %. Ook is het belangrijk dat het zonnig is, zonder zon geen zonnestralen natuurlijk 😉
Op het moment dat mijn wekker gaat kijk ik altijd nog even op de buienradar mist app. Hier geeft de app redelijk nauwkeurig aan hoeveel meter zicht je hebt, dus of er veel mist in de lucht hangt. Is het zicht een kilometer of minder, dan mag je er vanuit gaan dat het mistig is.
Op pad
Zorg ervoor dat je ruim op tijd in het bos aanwezig bent. Zoals aangegeven, het verschijnsel kan heel snel weer voorbij zijn. Zoek een mooi bos op en ga niet meteen te diep het bos in. Het kan namelijk zo zijn dat de weilanden onder een prachtig laag mist verhuld zijn, maar midden in het bos (bijna) niet. De zon heeft dan moeite om dat gedeelte van het bos te raken. Zorg er dan voor dat je aan de zijkanten van het bos gaat lopen en daar op zoek gaat naar een mooie compositie.
Tips
- Check de luchtvochtigheid, het liefst boven de 95 %
- Check de buienradar mist app voordat je weggaat
- Het moet helder zijn
- Gebruik een statief
- Als je op zoek bent naar de zonnestralen, kijk dan tegen de zon in
- De ene keer zijn ze beter zichtbaar dan de andere, geef niet op en blijf het vooral proberen.
Hieronder nog wat voorbeelden van foto’s met zonnestralen, onbewerkt en het eindresultaat!
Ben je nou benieuwd hoe je meer situaties kunt plannen, voor de mooiste foto’s? Kijk dan even naar mijn andere blog: https://melvinjonker.com/hoe-vergroot-kansen-op-mooie-foto/
Wil je graag meer leren over landschapsfotografie? Volg dan mijn ééndaagse cursus landschapsfotografie, waar we theorie en praktijk gaan combineren. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden!
Geef een reactie