Witbalans
In deze blog gaan we het hebben over het instellen van je witbalans. Je weet wel, die gekke instelling wat meestal op AWB staat 😉
Soms kun je hem vinden als knopje op de achterkant van je camera, maar meestal staat het in je (snelle) menu. Kun je hem nergens vinden, check dan even je handleiding. Onderstaande afbeelding is een voorbeeld waar je het zou kunnen vinden.
De witbalans bepaald in basis of je foto iets geler of blauwer wordt, dus warmere of juist koelere kleuren krijgt. Je witbalans wordt gemeten in Kelvin. Hoe lager de Kelvin is hoe blauwer, dus koele tinten, hoe hoger, hoe geler en dus warmer.
Als wij een wit A4-tje voor ons zien in een ruimte met TL-licht dan zien we dat A4-tje ook echt als wit. Ook als we dan naar buiten lopen met dat A4-tje tijdens een zomerse dag is hij nog steeds wit. Onze hersenen zijn zo getraind dat wit (voor ons gevoel) gewoon wit blijft. Voor de camera werkt dit iets anders.
Zo geeft schaduw meer blauw licht en een gloeilamp meer geel licht. Elke lichtvorm heeft een eigen kleur. De witbalans van je camera neutraliseert deze door meer van een andere kleur toe te voegen.
Voorkeuzen Witbalans
Om het je iets makkelijker te maken heeft je camera al een aantal voorkeuzes gemaakt waar je uit kan kiezen en hiervan gaan we er een aantal kort doornemen:
Automatische witbalans: oftewel AWB. Dit is de stand waar de camera alles zelf bepaald en wat ie prima doet als de kleuren niet zo complex zijn. Ook is dit een goede stand als je in RAW fotografeert. Hier kom ik later nog even op terug.
Schaduw: (7000 Kelvin)Â Schaduwen zorgen vaak voor een wat koelere, dus blauwige foto. Door de witbalans op schaduw te zetten, wordt de foto een stuk warmer.
Bewolkt: (6000 Kelvin)Â Tijdens een bewolkte dag zou je de witbalans op bewolkt kunnen zetten. Bewolking maakt de foto iets koeler. Door de witbalans dus op bewolkt te zetten, wordt de foto iets warmer. Ik geef deze tip vaak in de herfst aan cursisten. Hier kom ik straks nog op terug.
Daglicht: (5500 Kelvin)Â Overdag als de zon schijnt. Hier zal je camera ook de minste moeite mee hebben en zal dus ook op AWB een prima weergave geven van je witbalans.
Kunstlicht of gloeilamp: (3000 Kelvin)Â Kunstlicht of gloeilamp gebruik je om vooral de gele gloed weg te halen. Dit zou bijvoorbeeld in huis kunnen zijn als je een foto maakt van een persoon terwijl de lampen aan staan.
Handmatig:Â Handmatig zegt het eigenlijk al, je bepaalt zelf je Kelvin. Als je kijkt zit er bijvoorbeeld tussen bewolkt en schaduw nog een verschil. 6000 Kelvin voor bewolkt en 7000 begint bij schaduw. Misschien is net 6500 het mooiste. Dat kun je bij de voorkeuze niet kiezen dus zal je hem zelf moeten bijstellen. Ik moet hier wel meteen bij zeggen dat ik dit nog nooit heb gedaan en ik leg je bij het hoofdstuk RAW uit waarom.
De overige voorkeuzen zul je waarschijnlijk niet zoveel gaan gebruiken. Probeer het vooral uit en test voor jezelf wat wel en niet goed werkt.
Herfst
In de basis staat je witbalans vaak op AWB. Oftewel automatische witbalans. En dit is meestal ook prima. De camera past dan zelf de tinten aan en doet dat overdag en buiten meestal voldoende. Worden de contrasten wat lastiger, zoals in de avond of plekken waar meerdere kleuren met elkaar zijn verbonden, zoals een metrostation, dan kan de camera moeite hebben met de witbalans. Kijk maar eens naar dit voorbeeld. Het eekhoorntje ziet er prima uit op de automatische witbalans, maar als je dan kijkt naar bewolkt, komen de kleuren net wat mooier uit.Â
Een goed voorbeeld is de herfst. Als de bladeren van de boom vallen wil je juist die intense herfstkleuren zo goed mogelijk vastleggen. Op de automatische witbalans blijft je foto dan vaak iets blauwer terwijl als je de witbalans dan op bewolkt zet, je de kleuren veel beter vangt. Â
RAW
Fotografeer je nou al in RAW en bewerk je je foto’s altijd na? Dan kun je je witbalans altijd op automatisch laten staan, want dat kun je in de nabewerking nog helemaal aanpassen. Kijk maar eens naar onderstaand plaatje. De temperatuur moet je zien als Kelvin die in het voorbeeld op 5670 staat. Deze kun je helemaal naar links of rechts bewegen, zo extreem als je zelf wilt. Ook kun je naar het kopje “aangepast”. Daar zie je de voorkeuzen staan die we hierboven hebben behandeld en die zou je ook kunnen kiezen.
Ik hoop dat het een stukje duidelijker voor je is geworden. Als je vragen hebt, kun je deze altijd stellen in de reacties.
Vind je het nog lastig om te werken met je belichtingsdriehoek? Klik dan hier en begin met de diafragma.
Wil je graag klassikaal de baas worden over je camera? Volg dan mijn ééndaagse basiscursus fotografie, waar we theorie en praktijk gaan combineren. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden!
Geef een reactie