Reitdiephaven
Het Reitdiephaven is zo’n plek die al honderden keren gefotografeerd is, en ja ik heb me er zelf ook schuldig aan gemaakt. Er zijn zelfs mensen die elders in het land wonen en speciaal naar dit plekje toe gaan om er een “kiekje” van te maken. Het is ook niet gek, al die gekleurde huisjes op een rij stralen iets on-Nederlands uit, eerder Scandinavisch! Goed, we dwalen af.
Toch moet je als landschapsfotograaf deze plek van je lijst hebben afgestreept. Maar ik wilde iets anders, iets unieks. Toen kreeg ik het idee om “startrails” of in het Nederlands “sterrensporen” te gaan maken in combinatie met het Reitdiephaven. Daarvoor zijn er wel een aantal criteria waaraan het moet voldoen:
– Allereerst moet het volledig helder zijn. Dit om natuurlijk de sterren zo goed mogelijk te kunnen zien.
– In dit geval moest het windstil zijn om zo de reflecties van de huisjes in het water te kunnen zien.
– Het moet “nieuwe maan” zijn, oftewel de maan moet volledig weg zijn. Het klinkt misschien raar maar het moet zo donker mogelijk zijn om de sterren te kunnen zien. In Nederland is dit eigenlijk al erg lastig, het liefst moet je steden vermijden om lichtvervuiling te voorkomen. Ook al lijkt het nog zo donker, in steden heb je hier altijd mee te maken. Op de website www.lightpollutionmap.info kun je precies zien waar je het minste lichtvervuiling hebt en dus het beste je nachtfoto’s kunt maken.
In het geval van apparatuur heb je het volgende nodig:
– Camera (duhh)
– Statief
– Volle batterij
– (Groothoek) lens
– Leeg geheugenkaartje
– Draadontspanner of een draadloze afstandsbediening
Er zijn ongelofelijk veel theoretische “ditjes en datjes” maar daar ga ik jullie nu niet mee lastig vallen. Belangrijk is om te weten dat sterrensporen ontstaan door draaiing van de aarde. Met het blote oog zien we alleen puntjes maar als we lange opnames maken van 20 of 30 seconden dan worden de sterren streepjes. De poolster is de ster die pal in het noorden staat. Dit kun je makkelijk online vinden of via de app SkyView. Als je een sterrensporen maakt richting het noorden krijg je als resultaat mooie cirkels. Als je richting het zuiden fotografeert krijg je meer bogen en strepen en vanaf het zuidelijk halfrond werkt het precies andersom.
Belangrijk is natuurlijk de compositie. Toen ik die had gevonden maakte ik even wat testshots en toen ik tevreden was kon het lange wachten beginnen. Even wat technische termen:
– Zorg voor een laag ISO om zo weinig mogelijk ruis te veroorzaken. Wel hoog genoeg om je foto goed te belichten.
– Hoog diafragma om zoveel mogelijk licht te vangen
– Stel handmatig scherp! Dit omdat je niet wilt dat de camera elke keer op opnieuw scherp stelt. Elk beeld moet hetzelfde zijn.
Ik heb ongeveer 130 foto’s gemaakt van 30 seconden. Waarom niet 1 lange foto van een uur? Meerdere redenen. Door de lichtvervuiling in Nederland zou de foto volledig overbelicht raken, de camera zal veel ruis produceren met dat soort sluitertijden. En als laatste en niet geheel onbelangrijk: stel je voor dat er iets gebeurd waardoor je camera beweegt of ermee ophoudt, dan kun je beter een opname van 30 seconden kwijt zijn dan van een uur 😉
Uiteindelijk plakte ik alle foto’s in photoshop over elkaar. Dit klinkt moeilijk maar is het niet. Er zijn online genoeg tutorials over te vinden. Zie boven aan de pagina het resultaat!
Geef een reactie