Camera instellingen

Komt je één van deze plaatjes je bekend voor? Zo zien de camera instellingen op je camera er ongeveer uit. Dit kan uiteraard verschillen per camera. Zo kan er ipv de A, AV staan en ipv de S kan er TV staan. Dit verschilt per merk. Waarom? Geen flauw idee, vast iets marketingtechnisch. Maar wat zegt het nou eigenlijk en welke camera instellingen kun jij het beste gebruiken?

 

camera instellingencamera instellingen

 

Zolang jij de M stand kent en toepast heb je de rest van al die standen niet meer nodig. Die standen zijn namelijk allemaal hulpmiddelen om naar die M stand te komen.

Het berglandschap knopje betekent bijvoorbeeld: alles scherp, dus diafragma omhoog. Het bloemetje betekent: macro stand, oftewel 1 ding scherp, de rest wazig. Dus de diafragma zo laag mogelijk. De camera probeert dit dan zo goed mogelijk voor jou te regelen.

Verder zie je nog standen zoals de P, de S of TV, en de A of AV. Ik zal uitleggen wat deze half automatische standen betekenen. 

PASM of P AV TV M

 De M-stand staat voor Manueel. Hierbij moet je alles van de belichtingsdriehoek zelf instellen. Het lastigste, maar het geeft je ook de meeste controle. 

De A of AV-stand staat voor diafragma voorkeuze. Dat betekent letterlijk dat als jij de camera op de A of AV stand zet, jij de diafragma bepaalt en je camera doet dan de rest (sluitertijd en ISO). 

De S of TV-stand staat voor de sluitertijd voorkeuze. Dat betekent dus dat als jij de camera op deze stand zet, jij de sluitertijd bepaalt en je camera doet dan de rest voor jou. Deze wordt in de praktijk wel wat minder vaak gebruikt.

Dan heb je nog de P-stand. Dit is een soort half automatische stand. Hier kun je wel aanpassingen doen, maar het hoeft niet. Een stand die wat mij betreft niet veel anders is dan de automatische stand. 

Vind je de Manuele stand nou nog te lastig, dan zou ik je aanraden om je camera in de A of AV stand te zetten. Dan moet jij nog steeds de diafragma bepalen, maar je camera doet dan de rest voor je. Let wel, dit is dan een soort half automatische stand. De camera bepaald dan nog steeds de belichting, wat niet altijd wenselijk is. De meeste controle heb je nou eenmaal in de manuele stand!

Wil je graag klassikaal de baas worden over je camera? Volg dan mijn ééndaagse basiscursus fotografie, waar we theorie en praktijk gaan combineren. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden!