Belichtingsmeter

Als je alle 3 de delen van de belichtingsdriehoek kent, is het nu de kunst om deze samen te voegen om je foto te maken.

Vind je dat nog wat lastig? Lees dan hier eerste de blog over het instellen van je diafragma en de rest van de belichtingsdriehoek.

Hieronder vind je nog een handig spiekbriefje van de belichtingsdriehoek, zodat je hem altijd kunt raadplegen als je het even niet meer weet. 

spiekbriefje belichtingsdriehoek

Goed, je bepaald altijd eerst waar je een foto van wilt maken. We kiezen even een tulp. De diafragma willen we dan zo laag mogelijk, want we willen maar 1 ding scherp. “Hoe lager, hoe vager”, weet je nog?

183935575 2952570638359385 4816898142423565115 n

 

Maar wat voor sluitertijd moeten we hier nou bij plaatsen? Een korte of juist een langzame? Gelukkig maakt dat hier niet zoveel uit, want het is een stilstaand onderwerp. EN we hoeven het niet helemaal zelf te doen, want elke camera heeft namelijk een interne lichtmeter. Die meet als het ware het hoeveelheid licht en welke sluitertijd daar goed bij is! Top toch? 

 

Schermafbeelding 2022 02 08 om 11.04.23

 

Wat je hier op het plaatje ziet is je belichtingsmeter. Handig, want hoe weet je anders wat een goede belichting is? Grote kans dat de achterkant van je camera er ongeveer zo uitziet als op het plaatje. Zo niet, raadpleeg je handleiding dan even. Elke camera heeft een interne lichtmeter! Het oranje gedeelte op het plaatje is je lichtmeter. Hij werkt eigenlijk heel simpel. Op de foto zie je dat het streepje onder de 0 staat, dus in het midden. In het midden betekent dat de foto volgens jouw camera goed belicht is. Aan de rechterkant zie je een + en aan de linkerkant een -. Dit kan trouwens bij jouw camera net andersom zijn, dus let daar even goed op.

 

How to Use Exposure Compensation in Digital Camera images

 

Maar hoe werkt dit nou precies? Als je aan je sluitertijd knop draait, dus dat draaiwieltje op je camera, verandert je belichting ook. Als ik hem bijvoorbeeld naar 1/1000 seconde draai, komt er minder licht binnen dan als ik hem naar 1/100 seconde draai. En dat zul je ook zien aan je lichtmeter. Bovenstaande plaatjes laten het volgende zien: bij het linkerplaatje staat de belichting op +1. Dit betekent dat de foto volgens de camera iets overbelicht zou zijn. Door je sluitertijd nu iets sneller te zetten met het draaiwiel van je sluitertijd, zul je zien dat je belichting nu in het midden uitkomt. Het rechterplaatje geef aan dat je belichting op -3 staat of zelfs nog verder. Je sluitertijd zul je langzamer moeten zetten zodat je belichting weer naar het midden komt.

 

Je camera denkt altijd in 18% grijs, dus niet helemaal in wit. Zonder al te theoretisch te worden: als je lichtmeter in het midden staat, ziet je camera dat als midden grijs. Witte sneeuw wordt dus grijs, maar ook de donkere hond wordt grijs. Dat is niet echt gewenst. Herkenbaar? Hierbij moet je dus sneeuw altijd iets overbelichten zodat wit echt wit wordt. Die donkere hond moet je iets onderbelichten zodat zwart ook echt zwart wordt. Maw, jij bepaald uiteindelijk het resultaat. Het nulpunt of het midden moet je eigenlijk zien als ijkpunt voor je foto. Wil je je foto iets lichter? Dan zorg je dat je lichtmeter iets in de + eindigt en visa versa.

Let op: Als je je ISO op automatisch hebt staan, blijft je belichtingsmeter op hetzelfde punt staan. Haal hem dus van AUTO ISO af!

En nu komt lastigste gedeelte. Stel je voor ik zit in een wat donkere omgeving en ik wil daarvan een foto maken. Dan stel ik mijn diafragma in en draai mijn sluitertijd net zo lang tot mijn belichtingsmeter in het midden staat, dus de goede belichting aangeeft. Dan is de kans groot, dat mijn sluitertijd te langzaam is om uit de hand te fotograferen omdat het dus zo donker is binnen.

Pas dan zet ik mijn ISO omhoog, naar 200, 400 of 800. Mijn sensor word dan gevoeliger voor licht dus er komt meer licht binnen, waardoor ik mijn sluitertijd weer korter kan zetten zodat ik wel uit de hand kan fotograferen en een scherpe foto krijg. Ik hoop dat het een stukje duidelijker voor je is geworden. Als je vragen hebt, kun je deze altijd stellen in de reacties 🙂

Wil je graag klassikaal de baas worden over je camera? Volg dan mijn ééndaagse basiscursus fotografie, waar we theorie en praktijk gaan combineren. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden!