ISO
De ISO is een onderdeel van de belichtingsdriehoek. Als je alle onderdelen van de driehoek kent en juist weet toe te passen, dan ben je in staat om manueel (M) te fotograferen. Dus dan bepaal jij het eindresultaat van je foto in plaats van je camera. In deze blog gaan we het hebben over de ISO; wat is het en hoe stel je het in?
Heb je de blog over diafragma nog niet gelezen? Doe dat dan eerst hier!
Het derde en laatste onderdeel van de belichtingsdriehoek is de ISO. Bewust als laatst, want die stel je ook pas als laatst in. Met je ISO bepaal je de lichtgevoeligheid van je sensor. Met andere woorden, hier hoef je je alleen druk om te maken als er te weinig licht is. Dit word straks duidelijker.
Eerder had ik al verteld dat je altijd begint met je diafragma en daarna je sluitertijd. Word je foto dan nog te donker, pas dan hoef je je ISO aan te passen.
De waarde van je ISO kun je instellen vanaf ISO 100 tot soms wel 25.000 op moderne camera’s. Het lijkt daarom verleidelijk om je ISO flink op te schroeven, zodat je altijd genoeg licht hebt. Het nadeel van het instellen van een hoge ISO is dat je ruis in je foto kunt krijgen. Foto’s die je s avonds maakt met je telefoon zit vol met van die spikkels, dat is ruis.
De beste beeldkwaliteit
De beste beeldkwaliteit krijg je op ISO 100 of 200. Even afhankelijk van je merk camera. Laat hem daar ook zoveel mogelijk op staan. Pas als je foto te donker word, dus binnen in huis of als het buiten donkerder word, dan pas hoef je je ISO wat omhoog te zetten.
Ook deze knop gaan we even opzoeken. Op sommige camera’s zit de knop meteen aan de achterkant, maar op sommige camera’s in je menu. Kun je hem niet vinden? Check dan even je handleiding.
Auto ISO?
Het is dus afhankelijk van de soort en merk camera die je hebt. Bij de meeste camera’s is de ISO knop redelijk snel te vinden. Het makkelijkste lijkt misschien om je ISO op “automatisch” te zetten. Dan bepaal jij de diafragma en sluitertijd en je camera de ISO. Pas hier alleen wel mee op. Je camera houdt geen rekening met de hoeveelheid ruis en gebruikt dus de ISO die hij denkt nodig te hebben en dat kan soms bizar hoog uitvallen. Beter is het toch als je ook hier je eigen instellingen regelt en zelf bepaalt hoe hoog de ISO gaat.
Je kunt hem overigens wel op automatisch zetten met een maximale gevoeligheid. Als je bijvoorbeeld weet dat je camera bij ISO 3200 ruis krijgt, (dit is camera afhankelijk, ga er maar vanuit dat hoe duurder je camera is, hoe hoger je ISO kan voordat je ruis ervaart) kun je je maximale gevoeligheid op ISO 3200 zetten en dan zal je camera er nooit boven gaan zitten.
Ik hoop dat het een stukje duidelijker voor je is geworden. Als je vragen hebt, kun je deze altijd stellen in de reacties.
Wil je graag klassikaal de baas worden over je camera? Volg dan mijn ééndaagse basiscursus fotografie, waar we theorie en praktijk gaan combineren. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden!
[…] lens te gebruiken kan je ISO-waarde laag blijven. Wil je graag meer uitleg over de ISO-waarde? Neem hier dan een […]