Fotograferen in het donker: de beste tips voor beginners

Ik kan me voorstellen dat je als beginner denkt: fotograferen in het donker, hoe doe ik dat? Het gebrek aan licht zorgt ervoor dat je het fotograferen iets anders moet aanpakken dan normaal. Je wilt natuurlijk dat de juiste objecten in je foto goed belicht zijn en je wilt ook geen onderbelichte foto.

Er zijn verschillende dingen waar je rekening mee moet houden als je gaat fotograferen in het donker. Hieronder geef ik uitleg over de belangrijkste aspecten waar je op moet letten als je hiermee aan de slag gaat.

Algemene instellingen

Het is belangrijk om je camera van de automatische stand te halen en in de handmatige modus te zetten als je in het donker gaat fotograferen. In deze modus kun je namelijk de ISO-waarde, sluitertijd en diafragma instellen. Later in de blog vertel ik meer over de ISO-waarde.

Soms wordt er gezegd dat bij fotograferen in het donker een grote diafragmaopening nodig is. Dit is niet per se waar. Voor een mooie scherpe foto wil je eigenlijk altijd in F9 of F11 fotograferen.

Het is goed om een langere sluitertijd te gebruiken bij het maken van foto’s met weinig licht. Dus hoe donkerder het wordt, hoe langer je sluitertijd. Hoe langer je sluitertijd, hoe meer licht je camera als het ware ‘opvangt’. Hier kan je erg leuk mee spelen, zoals op de foto hieronder.

Wel wordt je foto met een langere sluitertijd gevoeliger voor bewegingen. Later vertel ik meer over wat je kan doen omdat dit niet ten koste te laten gaan van de kwaliteit van je foto.

 

Accessoires

Handige accessoires die je kan gebruiken bij het maken van foto’s in het donker zijn het statief en een lichtsterke lens. Een statief zorgt voor meer stabiliteit, wat ten goede komt aan de kwaliteit van je foto. De kleinste beweging van de camera op het moment dat je een foto maakt kan al voor een mindere kwaliteit zorgen. Let er trouwens wel op dat je de beeldstabilisatie uit zet als je camera op een statief staat.

Ook een lichtsterke lens kan zeker handig zijn als je gaat fotograferen in het donker, vooral als je bewegende objecten scherp op beeld wilt krijgen. In dit geval wil je je sluitertijd namelijk laag houden en daar helpt een lichtsterke lens bij. Let wel; een lichtsterke lens is niet onmisbaar. In principe kan je met elke lens mooie avondfoto’s maken. Overweeg je om een lens te kopen? Kijk hier voor nog gedetailleerdere informatie over verschillende lenzen die je kan kopen.

ISO-waarde laag

De ISO-waarde gaat over de lichtgevoeligheid van je sensor. Je wilt eigenlijk altijd de ISO-waarde laag houden. Een hoge ISO-waarde zorgt namelijk voor meer ‘ruis’ op je foto. Ruis betekent dat je foto er korrelig uit gaat zien en je minder details ziet. In het donker is het soms lastiger om je ISO-waarde laag te houden. Door bijvoorbeeld een statief of lichtsterke lens te gebruiken kan je ISO-waarde laag blijven. Wil je graag meer uitleg over de ISO-waarde? Neem hier dan een kijkje.

Onderaan deze blog zie je twee voorbeelden van foto’s in het donker; beide met een ISO-waarde van 100 en een diafragmaopening van F11. Het enige verschil is dat de foto met het reuzenrad een sluitertijd van 2 seconden heeft en de foto van het Groninger Museum een sluitertijd van 8 seconden, omdat die later op de avond is gemaakt.

Fotograferen in het donker: aan de slag!

Ik hoop je zo een beetje op weg geholpen te hebben, mocht je foto’s gaan willen maken in het donker. Zorg dus altijd voor een statief en als je deze niet hebt, gebruik een object dat je kan gebruiken als statief, zoals een stabiele steen of iets anders; wees creatief 😉

Zorg hiernaast dus voor de juiste instellingen op je camera en vergeet natuurlijk niet een mooi onderwerp te kiezen om te fotograferen.

Een mooi moment om te gaan fotograferen is het zogenaamde ‘blauwe uurtje’. Dit is een periode waar de lucht een prachtig heldere kleur krijgt. In de avond is dit de periode kort na zonsondergang. Zeker een moment om een keer de camera te pakken en naar buiten te gaan!

Woon je in de buurt van Groningen en wil je een dagje op pad om meer te leren over fotograferen? Neem gerust een kijkje op mijn website; ik organiseer fototours waar je van harte welkom bent! We komen hier langs genoeg mooie plekken die je ook in het donker kan fotograferen.

Reuzenrad 1 1

Iso: 100, F11, 2 sec

 

Museum avond 1

Iso: 100, F11, 8 sec