Een molen is voor mij altijd een dankbaar onderwerp om vast te leggen. Een molen in het Nederlandse landschap oogt nooit saai, zelfs als Nederlander zeg ik dat 😉 Regelmatig krijg ik de vraag waar de molens staan die ik fotografeer. Daarom heb ik besloten om hieronder, de 10 mooiste molens van Groningen om te fotograferen, te publiceren. Inclusief de beste tijden om ze vast te leggen! Let wel, MIJN top 10. Mis ik molens die absoluut toegevoegd moeten worden aan het lijstje? Laat het vooral weten in de reacties 🙂 P.S. Alle molens staan in willekeurige volgorde!

 

Noordermolen

 

Molen Noorddijk

De Noordermolen ligt ontzettend mooi in het landschap. Je kunt hier mooi wandelen en het uitzicht is altijd mooi. De beste tijd om deze molen vast te leggen is van half maart tot half april tijdens zonsopkomst en ook van september tot oktober. De zon komt dan namelijk vlak achter de molen op. Het is vroeg opstaan, maar je zult er geen spijt van krijgen. Extra tip: neem ook eens een kijkje in de molen!

 

Krimstermolen

 

Krimstermolen

De Krimstermolen. Een prachtige molen met gemaal. Deze molen is zeer geschikt als je dichtij wilt parkeren. Het ligt namelijk aan een doorgaande maar rustige weg. Beste tijd om deze molen te fotograferen is rond maart, april en september bij zonsopkomst, dan staat de zon vlak bij de molen. Neem je groothoeklens mee, zodat je de reflectie in het water mee kunt nemen in je foto.

 

Helpermolen

 

Helpermolen

De Helpermolen is perfect voor een mooie panorama, om zo de hekjes ook mee te nemen in je shot. Van december tot februari staat de zon het beste ten opzichte van de molen, voor een mooie zonsondergang. Ga heen wanneer er weinig wind staat, zodat je ook hier de reflectie kunt vastleggen.

 

De witte molen

 

Molen regenboog website

De witte molen is de molen die je altijd ziet als je de A28 oprijdt en na de eerste benzinepomp naar rechts kijkt 😉 Even via google maps kijken hoe je aan de andere kant van het water komt, want als je dat niet weet is het lastig te vinden. Vanaf dit plekje is de zonsopkomst het mooist om te fotograferen. Van mei tot juli is de beste tijd, vroeg opstaan dus!

 

Molen Koningslaagte

 

Website header foto 4

Deze molen ligt een beetje verstopt, tussen het Koningslaagte en Harssens. Een recht pad brengt je naar de molen waardoor je een mooie inlopende lijn hebt naar de Molen. April en september zijn de beste maanden om de molen vanaf deze plek te fotograferen, tijdens een zonsopkomst.

 

Molen Woltersum

 

Molens website 1

Een mooie molen met interessante voorgrond. Je kunt letterlijk je auto parkeren, uitstappen en de foto maken. De beste maanden zijn februari, maart en oktober om deze prachtige molen vast te leggen. Doe het tijdens zonsondergang! 🙂

 

Molen Hollands Welvaart

 

 

Molens website 2

Deze molen in Mensingeweer ligt ontzettend mooi in het landschap. Met mooie luchten en reflectie in het water heb je een topplaat. Beste tijd om deze molen te fotograferen tijdens zonsopkomst zijn de maanden maart en september/oktober.

 

Molen De Jonge Held

 

De Jonge held 1

Ik woon vlakbij deze molen, dus als ik laat ben, of ik snel moet zijn, is dit zeker een goede keuze. Het water zorgt voor een mooie inlopende lijn in je foto naar de molen toe. Beste tijdstip is rond april en september tijdens zonsondergang.

 

Molen de Meeuw

 

Garnwerd 1

Ook een molen in een mooie omgeving, Garnwerd, waardoor je veel compositiemogelijkheden hebt. Reflectie in het water is hierbij echt een toevoeging. Deze molen is het hele jaar prima om te fotograferen, persoonlijk zou ik er heen gaan als er weinig tot geen wind staat tijdens zonsondergang.

 

Molen Goliath

 

Goliath 1

De Goliath staat vlak bij de Eemshaven. Wat hier zo gaaf aan is, is dat de Goliath, een oude molen, tussen allemaal moderne windmolens staat. Dat contrast vind ik heel gaaf om vast te leggen. De beste tijd om deze molen vast te leggen is maart, april en september tijdens zonsondergang. 

 

De 10 mooiste molens van Groningen om te fotograferen. Het zijn niet zozeer de molens die wel of niet mooi zijn, vooral het landschap waarin ze staan maakt de foto. Ik hoop dat je wat aan dit lijstje hebt en doe er je voordeel mee zou ik zeggen. Ik ben benieuwd naar jullie creaties, dus heb je een foto gemaakt? Laat het me weten door me te taggen, of stuur me een berichtje! Veel fotoplezier 🙂