Als landschapsfotograaf is het geen geheim dat we meestal vanaf een statief fotograferen. De momenten waarop wij fotograferen, is het licht vaak minder sterk en om dan een zo goed mogelijke foto te maken (lage ISO) is een statief zelfs noodzakelijk. Hoe fijn is het dan dat je zowel een horizontale (landschap) als een verticale (portret) foto kunt maken zonder veel gedoe. Dit kan nu heel makkelijk met een zogenaamde L-bracket. Wat het precies is en hoe je dit gebruikt lees je hieronder.

Fotograferen vanaf statief

Het fotograferen in de landschap stand gaat vaak nog goed. Maar op het moment dat je wil switchen naar de verticale stand, hangt je camera aan de zijkant van je statief en wordt het ineens minder stabiel doordat het gewicht van je camera en lens aan èèn kant hangt.

 

 

Schermafbeelding 2020 04 14 om 13.21.21

 

L-bracket

De L bracket zorgt ervoor dat de balhoofd niet van positie hoeft te veranderen. Omdat de positie niet veranderd, blijft de camera loodrecht op het statief staan. Hierdoor wordt het gewicht van de camera natuurlijk beter verdeeld, wat uiteindelijk zorgt voor meer stabiliteit.

 

IMG 7175IMG 8699

 

Horizontaal met L-bracket      Verticaal met L-bracket

 

Verschillende L-brackets

Je hebt twee verschillende soorten L-Brackets. L-brackets die speciaal voor het type camera gemaakt is. Hierbij is het voordeel dat je zonder de L-bracket er af te halen bij accu, geheugenkaart etc kan. Dit type is vaak het duurst omdat een bedrijf hem alleen aan klanten met dat type camera kan verkopen.
Goedkoper alternatief zijn de universele L-brackets. Deze hebben als voordeel dat ze een stuk goedkoper zijn. Alleen passen ze niet altijd perfect op je camera en zou je hem er soms af moeten halen als je je geheugenkaart eruit moet halen of je batterij moet opladen.

 

lb sc1 p1 web

Prijzen L-brackets

De prijzen lopen dus flink uiteen. Kijk vooral naar wat je nodig hebt en wat je hierin belangrijk vind. Je kunt hem uiteraard ook altijd even testen om te kijken hoe die zit en of hij fijn op je statief past. Hieronder vind je universele L-brackets en de versies die speciaal voor je camera zijn gemaakt. Dit is op de website van Foto Sipkes, de beste fotozaak van Groningen. (Nee, ik word hier niet voor gesponsord)

https://www.fotosipkes.nl/accessoires/overig/l-plate-statiefbeugels.html

 

https://www.fotosipkes.nl/statieven-en-toebehoren/jobu-design-statieven/jobu-design-l-brackets.html

 

Doe er je voordeel mee zou ik zeggen. Fotograferen zonder statief irritaties! 😉