Vuurwerk fotograferen tijdens oud en nieuw 2023!

Het is natuurlijk bijna oud en nieuw, wat betekent dat we snel weer prachtig vuurwerk mogen fotograferen. Omdat dit maar één keer per jaar kan, is het altijd handig om het geheugen weer even wat op te frissen in de aanloop naar de jaarwisseling. Ik heb 10 handige tips opgeschreven in de hoop je zo wat op weg te helpen. Hopelijk heb je er wat aan, veel leesplezier 🙂

Tip 1: locatie

Zoek een open plek, bijvoorbeeld op een plein, in een veld of bovenop een gebouw. Zo vergroot je je kans om het vuurwerk goed vast te leggen. Je kan ook objecten in je omgeving gebruiken voor je foto’s, het kan ook wat toevoegen aan je foto’s. Probeer zo creatief mogelijk te zijn 😉

Tip 2: volume

Maak veel foto’s: je weet niet wat voor vuurwerk er wordt afgeschoten en waar het vandaan komt. Ook is het soms een verrassing wanneer er iets afgeschoten wordt. Zorg dus dat je lekker veel plaatjes schiet, want des te meer foto’s van een mooi shot, des te groter de kans dat jouw perfecte plaatje ertussen zit!

Tip 3: ISO-waarde

Houd je ISO-waarde zo laag mogelijk. Hoe meer ISO, hoe meer ruis je op je foto hebt. Ook geeft het vuurwerk zoveel licht af dat een hoge ISO-waarde zeker niet nodig is, ook al is het waarschijnlijk donker. Eigenlijk geldt altijd: houd je ISO-waarde zo laag mogelijk. Ook bij het fotograferen van vuurwerk is dit dus goed om in je achterhoofd te houden!

Tip 4: moment van fotograferen

Probeer aan het begin van dat er vuurwerk wordt afgeschoten te fotograferen, om te veel zichtbare kruitdampen op je foto te voorkomen. Ieder zo zijn smaak, dus mocht het jou mooi lijken zou ik er zeker mee experimenteren 🙂

 

Kruitdampen bij vuurwerk -Jonker Photography

 

 

Tip 5: het blauwe uurtje

Ook tijdens het zogenaamde ‘blauwe uurtje’ kan je vuurwerk prachtig op de foto krijgen. Het blauwe uurtje is het uur nadat de zon is onder gegaan. Als je kort na dit moment vuurwerk gaat fotograferen, heb je in plaats van een zwarte achtergrond een helderblauwe achtergrond. Kan voor prachtige foto’s zorgen!

 

Vuurwerk tijdens het blauwe uurtje

 

Tip 6: wees creatief en gefocust

Je kan creatief spelen met de focus. Gebruik hiervoor je zelfscherpring. Dit is ook handig om te doen als je camera moeite heeft met zelf scherpstellen op het vuurwerk. Op deze manier krijg je de meeste controle over de situatie en kan je sturen wat voor foto je uiteindelijk maakt.

Tip 7: statief

Eigenlijk is dit een tip die bijna altijd van toepassing is, maar daarom is het niet minder belangrijk om te noemen als het gaat om het fotograferen van vuurwerk. Een statief zorgt voor meer stabiliteit, wat zeker belangrijk is als je veel foto’s achter elkaar maakt. Omdat je dan vaker afdrukt, is de kans op bewegingen als je de foto maakt groter.

Tip 8: sluitertijd

Als er veel vuurwerk tegelijkertijd wordt afgestoken, is het handig om met een korte sluitertijd te fotograferen. Anders wordt je foto 1 grote lichtbol. Ook kan je ermee spelen en bijvoorbeeld ‘vegen’ en ‘slierten’ creëren door een langere sluitertijd te hanteren.

Tip 9: bulb stand

Met de bulb stand kan je de sluitertijd zelf bepalen door je ontspanknop ingedrukt te houden. Hierbij kan een afstandsbediening ook handig zijn. Zo heb je dus nog meer stabiliteit en controle over je foto’s! Wil je wat meer weten over de bulb-stand? Neem dan een kijkje bij de volgende link: https://www.natuurfotografie.nl/wat-is-bulb/.

Tip 10: wees verstandig!

Voor veel mensen is oud en nieuw natuurlijk een avond waarop gezelligheid voorop komt. Wees mensen daarom niet tot last door in de weg gaan staan als je vuurwerk gaat fotograferen. Pas ook goed op! Je wil niet een hand verliezen voor een mooie foto…

De beste wensen en een gelukkig nieuwjaar!

Ik hoop je zo een beetje op weg geholpen te hebben met het fotograferen van vuurwerk tijdens oud en nieuw 2023! Er gaan vast een heleboel mooie foto’s geschoten worden. Mocht je nou geïnteresseerd zijn in het fotograferen van meer lichtkunstwerken in de lucht? Neem dan een kijkje bij deze blog, waarin ik onder andere het fotograferen van bliksem uitleg. Hoe dan ook; een hele fijne jaarwisseling gewenst en hopelijk tot volgend jaar!