Stormfotografie, bliksemfotografie, onweersfotografie; dat doe je zo!

Onweersfotografie is spannend. Stormen op hun meest dramatisch kieken of een blikseminslag fotograferen zijn echte adrenaline kicks voor de fotograaf. Omdat er echt wel wat komt kijken bij stormfotografie heb ik hieronder 10 tips voor je op een rijtje gezet zodat je er donder op kunt zeggen dat je er straks als de bliksem bij bent wanneer het op onweersfotografie aankomt.

Tip 1: Probeer je zo goed mogelijk voor te bereiden op onweersfotografie. Het is ontzettend moeilijk om onweer te voorspellen, omdat ze vaak zomaar ontstaan. Zelfs bij buienradar en andere weer apps, zie je dat het vaak niet helemaal klopt of de voorspelling niet of half uitkomt. Wat ik dan wel doe is kijken naar hoe de buien zich verplaatsen. Verplaatsen ze zich bijvoorbeeld van Zuid-West naar Noord-Oost? Dan weet je dat je een compositie moet zoeken uitkijkend op het Zuid-Westen.

onweersfotografie is supergaaf. stormfotografie en bliksemfotografie. 10 tips in dit artikel.

Tip 2: Staat in het verlengde van tip 1. Probeer de bui op te wachten. Weet dus de windrichting van de bui en hoe die zich verplaatst. Het voordeel hiervan is dat je eventueel onweer in de verte ziet aankomen en nog steeds (meestal) een droog pak kunt behouden 😉

Bliksemfotografie is een kwestie van klikken als je instellingen juist staan

Tip 3: Je instellingen zijn belangrijk bij stormfotografie. Om ervoor te zorgen dat je camera bliksem vastlegt, kun je het beste werken met een lange sluitertijd. Hoe langer de sluitertijd, hoe meer kans je hebt om de bliksem vast te leggen natuurlijk. Zorg dat je ISO altijd zo laag mogelijk blijft staan (ISO 100 of 200) om ruis in je foto zoveel mogelijk te beperken. Je diafragma mag wel iets hoger, zo rond de F8 of F9. Hoe hoger je je diafragma zet, hoe langer je sluitertijd kan worden om je belichting weer goed te hebben, dus hier zou je toch even mee moeten spelen.

Hoe donkerder het is, hoe langer je sluitertijd kan worden. Is het nog schemer en is daarom je sluitertijd niet zo lang, dan kun je altijd gebruik maken van een ND filter, of met andere woorden, een grijsfilter. Hiermee kun je dan weer langere sluitertijden creëren. Als je af en toe bliskemflitsen ziet maar je krijgt ze nog niet op de foto, blijf dan elke keer opnieuw een onweersfoto maken. Soms maak ik er wel 50 achter elkaar van een paar seconden. Daar moet dan echt wel een keer één of meerdere bliksemflitsen tussen zitten.

Wil je die instellingen nu echt graag onder de knie krijgen; geef je dan op voor mijn basis cursus fotografie klassikaal of doe de cursus online en doe alles in je eigen tempo. Je kunt ook lid worden en meteen toegang krijgen tot alle cursussen en workshops. Bovendien krijg je dan toegang tot de leukste fotografie community van Nederland met maandelijks leuke challenges en leuke prijzen.

Tip 4: Een beetje een inkoppertje misschien, maar gebruik een stevig statief voor stormfotografie. Sluitertijden zijn vaak tussen de paar seconden tot enkele minuten dus je wilt absoluut niet dat je camera beweegt. Vaak heb je in deze omstandigheden ook nog last van wind en regen, dus hoe steviger je statief, hoe beter!

Tip 5: Gebruik een groothoeklens wanneer je onweer wilt fotograferen. Het is natuurlijk erg lastig te voorspellen waar de flitsen precies komen. Als je een groothoeklens gebruikt bij het fotograferen van onweer heb je meer kans dat de flitsen ook daadwerkelijk in beeld komen.

onweersfotografie en reisfotografie gaan ook heel goed samen. bliksemfotografie, stormfotografie.Tip 6: Probeer ook bij onweer te denken aan je compositie. Denk niet te moeilijk, een leuk hoofdonderwerp zoals een molen of een brug kan al heel gaaf zijn. Onweer in combinatie met een mooi landschap maakt je foto helemaal af!

Tip 7: Fotografeer in RAW. Zo kun je de foto achteraf nog nabewerken en bijvoorbeeld je witbalans nog naar smaak aanpassen en het contrast iets verhogen zodat de flitsen van het onweer nog wat duidelijker te zien zijn.

Onweersfotografie is mooi; maar als de flitsen te dichtbij komen; ga ik ervandoor

Tip 8: Bescherm je camera en lenzen. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik hier altijd wat laks in ben, ook omdat ik weet dat mijn camera wel tegen een spatje regen kan. Toch zou het zonde zijn natuurlijk als je camera het begeeft. Ik heb het nog nooit meegemaakt en een klein beetje regen kan die echt wel hebben. Er zijn wel handige regenhoezen te koop die je kunt gebruiken. Ik neem ook vaak een paraplu mee. Als het dan niet te hard waait, hou ik die boven mijn camera.

bliksemfotografie tijdens een Hollandse nacht met molen. onweersfotografie, stormfotografie.Tip 9: Misschien had dit wel tip nummer 1 moeten zijn, maar denk om je veiligheid. Onweersfotografie is leuk, maar er zijn dingen die me dierbaarder zijn. Zoals ik al eerder aangaf, ik probeer de bui op te wachten zodat ik hem zie aankomen. Maar als de flitsen te dichtbij komen, ga ik er vandoor. Ik probeer altijd mijn auto zo dichtbij mogelijk te hebben, zodat ik zsm kan schuilen; als de bliksem 😉

Tip 10: Blijf het proberen. Het zal vast niet in één keer lukken. Soms omdat je niet de juiste instellingen had voor stormfotografie en soms omdat je gewoon pech hebt en het onweer tegenvalt of het regent bijvoorbeeld te hard. Been there, done that! Als het je uiteindelijk wel lukt, is die ontlading des te groter!

Ik wens je veel plezier met het vastleggen van onweer! 🙂