Tip 1: fotografeer ’s ochtends

Sta vroeg op: De lente zonsopgangen zijn spectaculair en bieden prachtige lichtomstandigheden om te fotograferen. De zonsopgang, ochtenddauw en de rust zijn allemaal aanwezig in de lenteochtenden. Kortom; het is de perfecte tijd om foto’s te maken van landschappen en steden in het ochtendgloren. In deze blog bespreek ik trouwens hoe je het best gebruik kunt maken van de zon in je foto’s.

Tip 2: pluk een bloem!

Houd je ogen open voor mooie bloemen om te fotograferen. De lente is het seizoen waarin de bloemen bloeien en een overvloed aan kleur en geur bieden. Kies de beste bloemen voor je foto’s en maak gebruik van hun heldere kleuren om je beelden te verfraaien.

 

Tulpen in de lente-Jonker Photography

 

Tip 3: fotografeer vogels

Tussen februari en mei keren veel vogels terug vanuit hun winterverblijf. Maak gebruik van deze gelegenheid om vogels te fotograferen terwijl ze nesten bouwen, eieren leggen en jongen grootbrengen. Zeker bij het water heb je een goede kans om mooie foto’s te maken. Zoek een laag punt bij het water, zodat je de vogels goed op de foto kan zetten. Met een beetje geluk en goede timing ben je misschien wel de toeschouwer van een wervelende paringsdans!

Tip 4: fotografeer wilde dieren

In de lente komen veel wilde dieren uit hun winterslaap en heb je dus een geweldige kans om ze te fotograferen. ‘Rammelende hazen’ zijn hier een mooi voorbeeld van. Tussen februari en mei heb je de grootste kans om dit schouwspel vast te leggen. Het is dan het paarseizoen voor de hazen, die bereid zijn op de vuist te gaan voor het vrouwtje. Dit levert spectaculaire beelden op, mits je het goed aanpakt. Belangrijk om te weten is dat je in de vroege ochtend en vroege avond de beste kans hebt om ze te zien. Neem hier een kijkje als je meer over de rammelende hazen wilt weten.

 

fotograferen in de lente: rammelende hazen-Jonker Photography

 

Tip 5: fotografeer insecten

De lente is natuurlijk ook het seizoen waarin allerlei insecten zijn opmars weer maken. Denk aan de bij, vlinder, het lieveheersbeestje en de sprinkhaan. Allemaal unieke en prachtige insecten om op de foto te zetten. Hierbij kan een macrolens of telelens erg handig zijn. Heb je deze niet? Niet getreurd: je kan nog steeds mooie foto’s van insecten maken. Zorg dat je dichtbij komt en probeer de scherpstelafstand van je lens te verkorten door tussenringen te gebruiken.

Tip 6: lentefotografie in het landschap

Het is altijd, maar zeker in de lente, heerlijk om door het landschap te wandelen. Vergeet bij zo’n wandeling niet je camera; er zijn talloze mogelijkheden om mooie foto’s te maken. Maak gebruik van de zonsopgang -en ondergang en mooie uitzichten. Het Nederlandse landschap heeft genoeg wat je kan gebruiken in je compositie. Denk bijvoorbeeld aan slootjes, oude boerderijen en dieren.

Landschap in de lente-Jonker Photography

 

Tip 7: lentefotografie in de stad

Ook in de stad kan de lente de mooiste plaatjes opleveren. Hiervoor geldt ook dat de zonsopgang -en ondergang momenten zijn die je niet wilt missen. In de stad geeft dit nog een extra dimensie: door de gebouwen kan de zon vaak op een heel bijzondere manier zijn licht schijnen. Maak hier gebruik van in je foto’s! Hierbij komt dat het in dit seizoen bruisend en levendig is in de stad, waardoor je ook de kans hebt om de gezelligheid van deze tijd vast te leggen.

Tip 8: gebruik het weer voor gevarieerde foto’s

Maak gebruik van het weer: De lente is een seizoen van verandering, en het weer kan snel omslaan van zonnig naar bewolkt. Gebruik deze veranderingen om verschillende sferen te creëren in je foto’s.

In de lente zijn er tal van onderwerpen die je kunt vastleggen met je camera. Of je nu van bloemen, steden of landschappen houdt, de lente biedt tal van mogelijkheden voor geweldige foto’s. Maar het belangrijkste is om te genieten van je fotografie-ervaring en te blijven leren en experimenteren. Veel plezier met fotograferen in de lente!