Welke fotoboeken moet je gelezen hebben?

Er zijn veel verschillende fotoboeken beschikbaar, en wat het beste fotoboek is, hangt af van wat voor soort fotoboek je zoekt. Zoals je misschien weet, houd ik zelf erg van landschapsfotografie. Daarom staan er in mijn top 5 zeker een aantal landschapsfotoboeken/collecties. Wil je meer weten over landschapsfotografie? Ik geef hier cursussen over. Neem hier een kijkje. Hieronder staan enkele populaire opties die de moeite waard zijn om te overwegen:

1. Before they pass away: Jimmy Nelson

“Before They Pass Away” is een fotografieboek gemaakt door Jimmy Nelson, dat de inheemse volkeren van de wereld in hun traditionele kleding en cultuur vastlegt. Het boek bevat indrukwekkende foto’s van meer dan 35 verschillende inheemse culturen over de hele wereld, van de Maori in Nieuw-Zeeland tot de Himba in Namibië.

Het doel van het boek is om de diversiteit en schoonheid van deze traditionele culturen vast te leggen en te laten zien, en om aandacht te vragen voor de bedreigingen waarmee ze worden geconfronteerd, zoals globalisering, modernisering en klimaatverandering. Nelson beschrijft het als een ode aan de mensen die hij heeft ontmoet en een poging om hun erfenis te behouden voor toekomstige generaties.

 

Before they pass away-Jonker Photography

Copyright ©️ Jimmy Nelson

2. Scape series

Neem ook zeker een kijkje bij de ‘scape series’. Dit is een erg populaire fotoboeken-reeks, waarin per boek wordt gefocust op een verschillend thema. Elk boek heeft zijn eigen fotograaf/fotografen, stuk voor stuk professionals. Zo hebben Ellen Borggreve en Daniël Laan prachtige foto’s gemaakt van bossen. Hun boek uit de ‘scape-serie’ heet ‘Woodscapes’. Voor meer boeken uit deze mooie reeks kan je hier kijken.

3. Wild encounters: David Yarrow

“Wild Encounters” is een fotoboek van de bekroonde fotograaf David Yarrow, dat een verzameling van zijn beste wildlifefoto’s bevat. Je kunt prachtige foto’s van allerlei wilde dieren zien in dit pronkstuk. Het boek is om verschillende redenen indrukwekkend en populair: het boek bevat prachtige foto’s die vaak op ooghoogte zijn genomen, wat erg gedurfd is van deze populaire fotograaf. Ook is de kwaliteit van de afdrukken erg hoog en is het op erg zwaar papier afgedrukt, wat de kwaliteit van de foto’s ook zeker ten goede komt. Tot slot deelt Yarrow ook de persoonlijke verhalen die gebonden zijn aan de foto’s, wat het boek nog een extra dimensie geeft.

Wildlife fotoboeken-Jonker Photography

Copyright ©️ David Yarrow

4. Destinations of a lifetime: National Geographic

“Destinations of a Lifetime” is een fotoboeken-serie van National Geographic die verschillende delen van de wereld verkent. Ik vind het om verschillende redenen een goede serie:

  1. Adembenemende beelden: Elk boek in de serie bevat meer dan 250 prachtige foto’s van verschillende bestemmingen over de hele wereld. De foto’s zijn van hoge kwaliteit en laten vaak ongerepte landschappen, culturen en dieren in het wild zien.
  2. Informatief en educatief: Naast de prachtige beelden biedt elk boek ook uitgebreide informatie over de bestemmingen die worden verkend. De boeken bevatten bijvoorbeeld details over de geschiedenis, cultuur, natuurlijke omgeving, en de beste manieren om de gebieden te verkennen. Het is dus niet alleen een visueel aantrekkelijk boek, maar ook een educatief boek dat lezers meer kennisgeeft over verschillende delen van de wereld.
  3. Diverse bestemmingen: Elke uitgave van de serie verkent verschillende delen van de wereld, zoals Europa, Afrika, Azië, Noord-Amerika, enz. Hierdoor krijgen lezers een breed scala aan prachtige bestemmingen te zien en worden ze geïnspireerd om nieuwe plekken te ontdekken.

5. Humans of New York door Brandon Stanton

“Mensen van New York” is een fotoboek van fotograaf Brandon Stanton dat een verzameling portretten bevat van gewone mensen die in de stad New York wonen. Het boek, dat is gebaseerd op de populaire blog en sociale mediapagina van Stanton, bevat meer dan 400 foto’s van mensen die hij op straat tegenkwam.

Stanton heeft een talent om oprechte en intieme portretten te maken van mensen die hij op straat tegenkomt. Hij stelt mensen op hun gemak en weet hoe hij hun persoonlijkheid en verhalen in beeld kan brengen. Hierdoor worden de portretten zeer authentiek en menselijk. Zeker de moeite waard om eens een kijkje in te nemen dus!

Humans of NY-Jonker Photography

Copyright ©️Brandon Stanton

Smaken verschillen natuurlijk enorm, maar als je van landschapsfotografie houdt moet je zeker eens een van deze boeken bekijken! Ik heb er een aantal klassiekers in gezet en ook mijn persoonlijke voorkeur mocht natuurlijk niet ontbreken 😉

In ieder geval veel kijkplezier!