Fotograferen in Groningen; de mooiste gebouwen

In Groningen kan je prachtige gebouwen fotograferen. Het is een stad met prachtige straatjes, grachten, natuur en ook gebouwen. Een wandeling door de stad met je camera levert kans na kans op om een mooi plaatje te schieten. In deze blog bespreek ik specifiek de gebouwen die de moeite waard zijn om speciaal op te zoeken voor een foto. Als je dus even niet weet waar je het moet zoeken; wees niet bang! Ik heb hieronder de 10 mooiste gebouwen om te fotograferen in Groningen voor je op een rijtje gezet.

1. Martinitoren

Op nummer 1 kan natuurlijk maar één gebouw staan; de Martinitoren, oftewel de Olle Grieze 😉 Deze grote kerktoren is met zijn 97 meter het hoogste gebouw in de hele stad. Dit betekent ook dat je hem vanaf vele hoeken kan fotograferen. Hierdoor heb je heel veel mogelijkheden met de Martinitoren en kan je allerlei verschillende sferen op je foto vastleggen.

2. Het Groninger Museum

Het Groninger Museum is een prachtig apart gebouw aan het water en het zeker waard om te fotograferen. De bijzondere architectuur in combinatie met het water zorgen voor een kunstzinnig tafereel. Het Groninger Museum is trouwens niet alleen mooi om te fotograferen, ze hebben ook geweldige tentoonstellingen 😉 Via deze link kan je kijken wat er nu te zien is!

Het Groninger Museum-Jonker Photography

3. A-Kerk

De A-kerk vind ik, anders dan de Martinitoren, eerder een verfijnd dan een imponerend gebouw. Vooral de combinatie van de A-kerktoren en de kerk zelf vind ik zelf prachtig om vast te leggen, bij zowel dag als nacht.

4. Academiegebouw

Het academiegebouw aan de Broerstraat is een gebouw met prachtige versieringen en een rijke geschiedenis. Het gebouw ligt op een mooi pleintje en ook binnen heeft het mooie versieringen en zalen die perfect zijn voor een mooie foto.

Academiegebouw-Jonker Photography

5. Suikerfabriek

De suikerfabriek is weer een heel ander gebouw dan degenen die ik hiervoor heb genoemd. Met zijn industriële en ‘vervallen’ sfeer is het een uniek gebouw om te fotograferen in Groningen.

6. Tasmantoren

De Tasmantoren is een van de weinige moderne gebouw in deze lijst. Zoals bij het Groninger Museum is de combinatie tussen het water en dit gebouw erg speciaal als je het op de foto wilt zetten.

Tasmantoren fotograferen-Jonker Photography

7. Dot

Het Dot gebouw is heel erg mooi om te fotograferen, zeker in de avond. Het is dan mooi verlicht, wat een mooi effect geeft aan je foto’s. Ik weet dat het nu nog een tijdje duurt, maar zeker tijdens kerst is het heel erg de moeite te waard om Dot met je camera op te zoeken. De grootste kerstbal van Europa is zeker iets wat je niet wilt missen als fotograaf 😉

Dot kerstbal-Jonker Photography

8. Stadsschouwburg

De stadsschouwburg is een geweldig historisch gebouw en super om op de foto te zetten. Ook de architectuur om de schouwburg is mooi om te zien, en in dezelfde historische stijl als het theater zelf. Dit draagt goed bij aan jouw perfecte plaatje!

9. Het forum

Over het forum zijn de meningen natuurlijk verdeeld, maar ik denk dat dit gebouw zeker de mogelijkheid biedt tot het schieten van een aantal mooie foto’s. Het gebouw staat in een mooi contrast met de oudere binnenstad eromheen. Daarbij komt dat als je bovenop het forum staat, je een prachtig zicht hebt op de hele stad, waar je ook weer mooie foto’s van kan maken. Zeker een bezoekje waard dus!

10. DUO gebouw

Het DUO gebouw vind ik een mooi futuristisch gebouw. Deze zorgt zeker voor wat variatie in je collectie aan foto’s als je deze lijst hebt afgewerkt 😉 Zeker in de avond steekt het felwitte gebouw met zijn verlichting heel mooi af tegen de donkere lucht.

 

DUO-Jonker Photography

Op pad!

Ik denk dat je nu wel een aardig idee hebt van welke gebouwen in Groningen de moeite waard zijn om op de foto te zetten. Wees creatief als je hiermee aan de slag gaat. Je kan bijvoorbeeld verschillende momenten kiezen en kijken op welke momenten de gebouwen het beste uit de verf komen. Ook hoef je natuurlijk niet per se het hele gebouw te fotograferen, een deel ervan kan soms ook al heel mooi zijn! Tot slot is het belangrijk dat je een goede plek zoekt om vandaan te fotograferen. Doe dus goed je vooronderzoek en dan kan je op pad! Veel succes en plezier 🙂

Wil je trouwens meer verborgen plekken ontdekken in Groningen? Neem hier dan een kijkje.