Wat is staalwol fotografie?

Staalwol-fotografie is een techniek waarbij staalwol in brand wordt gestoken en vervolgens ronddraait om een ​​lange lichtstraal te creëren die op camera wordt vastgelegd. Staalwol bestaat uit kleine stukjes staal die zijn gewikkeld in een zacht materiaal dat licht goed reflecteert. Het resultaat is een unieke, schilderachtige foto met een spiraal van vonken die uit de staalwol vliegen.

Naast dat het prachtige foto’s kan opleveren, is het ook gewoon heel erg leuk om te doen. Zo hebben we in februari met The PixelSquad nog een geweldige workshop georganiseerd waaraan zo’n 60 leden meededen. Neem hier een kijkje als je meer wilt weten over The PixelSquad. Het is een prachtige community van fotografen waaruit je naast kennis erg veel plezier kan halen 😉

 

Waarom is staalwol fotografie zo leuk?

Staalwol fotografie is een leuke manier om te spectaculaire foto’s te maken. De vonkenregen die van de staalwol afkomt zorgt voor een ‘spetterend’ effect wat heel tof is om met de camera vast te leggen. Ook heb je veel mogelijkheden met staalwol fotografie. Door bijvoorbeeld met de witbalans te experimenteren kun je met de kleur in je foto spelen.

Ook kun je spelen met verschillende invalshoeken en lichtbronnen, wat zorgt voor allerlei verschillende effecten in je foto’s. Het leuke hieraan is dat je zelf de vrijheid hebt om te kiezen wat je doet en zo met jouw eigen creativiteit een unieke compositie neer te zetten.

Een ander voordeel van staalwol fotografie is dat het een relatief eenvoudige techniek is. Je hebt niet veel apparatuur nodig om de techniek te beheersen, waardoor het een leuke manier is om je foto’s te verrijken zonder dat je veel tijd of geld hoeft te investeren.

Staalwol fotografie-Jonker Photography

Copyright ©  @inge_kuipers_hobbyfotograaf

 

Welke materialen heb je nodig voor staalwol fotografie?

Om staalwol-fotografie te doen, heb je de volgende materialen nodig:

  • Staalwol: Grade 0000 staalwol werkt het beste voor fotografie.
  • Een stevige metalen klopper of garde om de staalwol vast te houden en rond te draaien.
  • Een metalen ketting of touw om de klopper of garde aan vast te maken.
  • Een beschermbril en jas met capuchon om je te beschermen tijdens het aansteken van de staalwol.
  • Een 9v batterij om de staalwol in brand te steken.
  • Een camera met een statief om de foto’s te maken.

 

Staalwol fotografie, hoe werkt het?

Belangrijk om te weten is dat je staalwol fotografie niet in je eentje kan doen, tenzij je een draadloze afstandsbediening voor je camera hebt. Daarom is stap 1 bij het staalwol fotograferen altijd om wat mensen te vinden met wie je het samen kan doen.

Om te beginnen, zoek je een veilige en afgelegen locatie waar je staalwol kunt branden zonder anderen in gevaar te brengen. Vervolgens steek je de staalwol aan met de batterij. De staalwol zal beginnen te branden en vonken af te geven terwijl je het rondzwaait met behulp van de klopper of garde die aan de ketting of het touw is bevestigd.

Terwijl je de staalwol ronddraait, richt je de camera op de gewenste compositie en belichting en maak je foto’s met een lange sluitertijd om de vonken vast te leggen terwijl ze door de lucht vliegen. Speel met de instellingen en compositie om verschillende effecten en resultaten te krijgen.

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het uitvoeren van staalwol-fotografie en alle veiligheidsmaatregelen te nemen om letsel of brand te voorkomen. Het laatste wat je wil is zonder foto’s maar met letsel naar huis gaan… Zorg er ook voor dat je de lokale wetten en voorschriften kent voordat je begint. Zoek een goede locatie om het te gaan doen en beginnen maar! Veel plezier!

Staalwol fotografie Suikerfabriek-Jonker Photography

Copyright ©  @tjerk159photo