Hoe voeg je een watermerk toe in Lightroom?

Groot, klein, aanwezig of juist heel subtiel. Een logo of watermerk in je foto kun je gebruiken om anderen te laten weten dat deze foto jouw eigendom is. Dat is natuurlijk ook wel zo zonder watermerk, maar sommige mensen vinden het fijner op deze manier. Een andere reden om een logo of watermerk in je foto te plaatsen is een stukje marketing. Een mooie logo blijft bij mensen hangen en dat is natuurlijk goed voor naamsbekendheid. Wat de reden ook is voor een watermerk, er één aanmaken lijkt misschien moeilijk, maar deze creër je heel makkelijk in Lightroom. Hieronder leg ik je uit hoe je dat doet.

Via Exporteren naar Watermerk

Op het moment dat je je foto vanuit Lightroom gaat exporteren kom je in dit scherm uit. Onderin zie je “watermerk” staan. Ga hierheen en kies “watermerken bewerken”

Hoe voeg je een watermerk toe in Lightroom?Schermafbeelding 2020 05 05 om 14.08.49

Vervolgens zie je onderstaande scherm. Hierbij kun je bovenin kiezen uit een watermerk “tekst” of “afbeelding”. Heb je een aparte afbeelding die je als logo wilt gebruiken, kies je voor “afbeelding” heb je dit niet, kies je voor “tekst”

Schermafbeelding 2020 05 05 om 14.11.55Schermafbeelding 2020 05 05 om 14.12.16

Creëer je eigen Watermerk

Zoals je kunt zien kun je van alles aanpassen, van lettertype, kleur tot de dikte. Links onder de foto staat standaard je naam, maar kun je bijvoorbeeld ook de naam van je bedrijf kiezen, leef je uit! Als je verder naar beneden scrolt kun je de “watermerkeffecten” nog aanpassen. Hier kun je de plaatsing van het watermerk bepalen en hoe groot je het in beeld wilt. Speel hier vooral even mee en kijk wat je zelf fijn vindt.

Ben je tevreden, druk dan op opslaan en geef het een naam. Zo kun je verschillende watermerken maken, ik gebruik bijvoorbeeld altijd één die ik rechtsonder en één die ik linksonder kan plaatsen. Als ik namelijk rechtsonder in beeld iets belangrijks heb in mijn foto, wil ik mijn watermerk daar niet. Die plaats ik dan linksonder en visa versa.

Elke keer als je nu een foto exporteert uit Lightroom kun je dus het juiste watermerk kiezen en die plaatst Lightroom dan voor je in de foto. Nog één tip: zorg ervoor dat je een watermerk(je) kiest, die zichtbaar is voor mensen, maar absoluut geen afbreuk doet aan je foto. Ik zie het vaak genoeg dat watermerken veel te groot in beeld komen, eeuwig zonde.

Wil je graag meer weten over het bewerken van je foto’s in Lightroom? Wordt lid van ons online platform en volg de online cursus!