Het maken van unieke foto’s geeft mij voldoening, helemaal als je hetgeen wat je voor ogen hebt uitkomt en werkt! Hieronder zal ik proberen zo duidelijk mogelijk uit te leggen hoe ik deze foto heb gemaakt en wat je hiervoor nodig hebt. Misschien geloof je het nog niet, maar iedereen zou deze foto kunnen maken, mits je over de juiste informatie en middelen beschikt.

 

Benodigdheden:

  • Een camera met het liefst een lichtsterkte lens, 2.8 bijvoorbeeld werkt al goed.
  • Een statief. Je gaat werken met lange sluitertijden, dit is uit de hand niet mogelijk.
  • Een hoofdlampje, omdat je geen handen voor ogen ziet.
  • Een heldere lucht. Klinkt logisch, met bewolking zie je melkweg simpelweg niet.
  • Geen maan. Een maan brengt weer ongelofelijk veel licht met zich mee en dat wil je juist niet. Dus of wacht tot het “nieuwe maan” is, of dat de maan onder is.

 

Aangezien Mallorca een eiland is met vele vuurtorens had ik dit idee al een tijdje in mijn hoofd. De melkweg is helemaal niet zo makkelijk te zien op de meeste plekken van Europa, vanwege de vele lichtvervuiling. Misschien lijkt het soms echt donker, je sensor “ziet” meer dan jij met het blote oog, waardoor je dan toch veel lichtvervuiling op je foto ziet. Via de website www.lightpollutionmap.info kun je overal ter wereld kijken hoe donker het echt is. Rood is heel vervuild, zwart is echt donker.

 


IMG 0833

 

Zoals je op het plaatje kunt zien, is Europa flink verzadigd ten opzichte van Afrika en grote gedeeltes van Azië. Toch zijn er wel mogelijkheden om de melkweg te zien en vast te leggen, zelfs in Nederland. Je moet alleen even goed zoeken. Het waddengebied is een goed voorbeeld waar het nog relatief donker is ten opzichte van de rest van het land.

 

 

 

 

 

 

 

IMG 0831

 

 

Als we een beetje inzoomen op de locatie waar deze foto is gemaakt dan zie je toch nog flinke rode gedeeltes (Hoofdstad Palma) en grote gele vlakken. De foto is gemaakt richting het Zuid Westen, richting de zee waar het volledig donker is. Vandaar dat deze foto ook zo goed is gelukt. Was het richting het Noord westen geweest, dan had Palma waarschijnlijk roet in het eten gegooid.

 

 

 

 

 

 

IMG 0832

 

Via de app “The photographer’s ephemeris” kun je precies zien waar bijvoorbeeld de zon op en onder gaat en kun je helemaal inzoomen op een locatie naar keuze zoals je kunt zien op dit plaatje. Verder weet je precies waar het Noorden, Zuiden etc ligt. Dat hoeft trouwens niet alleen met die app, er zijn er genoeg waarbij dat kan maar ik vind deze fijn werken. Op dit plaatje staat dezelfde vuurtoren als op de uiteindelijke foto. Via een andere app, photopills, wist ik dat de melkweg in het Zuid Westen zou staan rond 02:00 uur. Het enige wat ik dan doe is mijzelf op deze plek “plaatsen”, Zuid Westen ten opzichte van de vuurtoren en kijk of dit mogelijk is. Uiteraard zorg ik ervoor dat ik eerder op locatie ben zodat ik genoeg tijd heb om alles klaar te zetten.

 

 

 

 

Eenmaal op locatie aangekomen kunnen we los! Het was daar flink donker en ik kon de melkweg met het blote oog al een beetje zien. Eerst maakte ik een testshot om te kijken of ik goed stond ten opzichte van de vuurtoren. Ik stond iets te ver naar links dus heb mijn positie aangepast. Vervolgens maakte ik nog een testfoto waarop de melkweg perfect boven de vuurtoren stond. Maar toen was ik er nog niet, want de belichting was in eerste instantie niet goed. Door de lamp van de vuurtoren, raakte mijn foto overbelicht. De lamp van de vuurtoren draait rond, één keer door mijn beeld was een goede belichting, maar twee keer, betekende overbelicht. Dus daarop moest ik de rest van mijn instellingen aanpassen. 14 seconden zou het duren voordat de lamp twee keer in beeld kwam, dus dat moest ik voor zijn. Vandaar dat ik een foto heb gemaakt van 13 seconden, snap je het nog? 😉

 

Melkweg

Het resultaat! Instellingen: ISO 6400, F 2.8, 13 seconden. Dit is overigens gewoon één foto. Heb je verder nog vragen, stel ze gerust in de reacties of stuur me een berichtje. Ben je trouwens benieuwd welke mooie plekjes er nog meer zijn in Mallorca? Kijk dan even op https://melvinjonker.com/de-5-mooiste-fotografie-plekken-van-mallorca/