April is de perfecte maand om tulpenvelden te gaan fotograferen. De wereld komt weer tot leven na een lange, koude winter en dat geldt ook voor de prachtige tulpen. Een fenomeen waar veel mensen in deze tijd naar op zoek zijn, inclusief ikzelf. Als je eenmaal een tulpenveld hebt gevonden, heb je een geweldige kans om mooie foto’s te maken. In deze blog vertel ik je alles wat jou als fotograaf aangaat bij het fotograferen van tulpen!

Waarom tulpenvelden fotograferen?

In het landschap van de provincie Groningen heb je verschillende prachtige tulpenvelden en er zijn verschillende dingen die het fotograferen ervan zo mooi maken. Neem onder andere de heldere kleuren van de bloemen, de patronen waarin ze staan en het contrast met de lucht.

De kleuren van de bloemen zorgen voor een frisse, vrolijke en positieve touch aan je foto’s. Maar: het hoeft niet per sé een frisse en vrolijke foto te worden. Door bijvoorbeeld je foto’s te maken op het moment dat er mist hangt, kan je een mysterieus effect aan het totaalbeeld geven. Probeer dus zeker deze momenten eens mee te pakken. Als je vroeg in de ochtend op pad gaat, kan je vaak de mooie tulpenvelden combineren met een prachtige mist.

Wat het fotograferen van tulpenvelden verder leuk maakt is dat de bloemen in rijen geplant staan. Zo vormen ze een strak patroon dat zich uitstrekt tot aan de horizon. Dit zorgt voor diepte in je foto en brengt een rustgevend en tegelijkertijd indrukwekkend effect met zich mee. Ben je geïnteresseerd in een bredere vorm van landschapsfotografie? Dan is een van de cursussen die ik aanbied misschien iets voor je.

tulpen fotograferen-Jonker Photography

 

Waar tulpenvelden fotograferen?

Het begint natuurlijk bij het vinden van een geschikt tulpenveld om te gaan fotograferen. Het is lastig om precies te voorspellen waar een veld zal zitten, want dat verschilt per jaar. Wel zijn er sommige gebieden waar je een goede kans hebt om er een paar tegen te komen.

Bijvoorbeeld bij Kloosterburen, Warffum, Noordbroek en Spijk vind je hopelijk een aantal tulpenvelden in verschillende soorten en maten. Neem hier een kijkje als je een mooie lijst wil van plekken waar tulpenvelden te vinden zijn.

Welke lenzen gebruiken?

Je kan verschillende lenzen gebruiken bij het fotograferen van tulpenvelden. Als je echt een heel tulpenveld wilt vastleggen en dus vele kleuren en rijen in beeld wilt, raad ik je aan om een groothoeklens te gebruiken. Hiermee vergroot je de kans dat je een goed gevuld beeld krijgt 😉

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een foto wilt maken gefocust op een individuele tulp of een detail van een tulp. Gebruik dan een macrolens om de tulp beter van dichtbij te kunnen fotograferen.

close-up tulpenvelden-Jonker Photography

 

Tulpenvelden in april

April is in Nederland de maand waarin je op zoek moet gaan naar tulpenvelden. Zorg dat je er op tijd bij bent, want als april voorbij is heb je de grote kans dat er al veel van de velden geoogst zijn. Daar heb je natuurlijk niet veel aan bij het fotograferen 😉

Tot slot, als je van plan bent om in de tulpenvelden te fotograferen, wees dan voorzichtig met de bloemen en volg de regels van de locatie om ervoor te zorgen dat je de velden niet beschadigt. Vooral heel veel plezier gewenst!