Maanfotografie: De 3 beste tips om de maan te fotograferen

Waarom de maan fotograferen en waar loop je tegenaan?

De maan is natuurlijk prachtig om te fotograferen. Het is alleen niet altijd even makkelijk. Het kan bijvoorbeeld lastig zijn om de juiste instellingen te vinden die voor het mooiste plaatje zorgen. Ook kan het licht dat de maan uitstraalt het moeilijk maken om ‘m goed te fotograferen. Maar; als je rekening houdt met de verschillende omstandigheden en het je lukt je camera op de juiste manier in te stellen, kan je prachtige foto’s maken.

Daarom geef ik hieronder wat tips die je kunt gebruiken bij het fotograferen van de maan. Natuurlijk is de maan niet het enige mooie in het heelal wat je kan fotograferen. Ook de Melkweg kan voor prachtige plaatjes zorgen. Wil je hier meer over weten? Neem hier eens een kijkje!

Maanfotografie tip 1: de accessoires

Bij het fotograferen van de maan is het belangrijk om de juiste accessoires te gebruiken. Ten eerste is het handig om een statief te hebben. Dit zorgt voor meer stabiliteit en dus voor betere foto’s! Ook is het goed om een telelens te hebben die ver kan zoomen. Zo zorg je ervoor dat de maan zo goed mogelijk in beeld komt.

Maanfotografie: de 3 beste tips om de maan te fotograferen. De accessoires voor maanfotografie.

Maanfotografie tip 2: de instellingen

Omdat de maan een redelijk speciaal geval is, is het goed om je instellingen handmatig in te stellen. Zorg er ten eerste voor dat de sluitertijd goed ingesteld is. Normaal is het gangbaar om bij nachtfotografie een lange sluitertijd in te stellen, dat is bij maanfotografie niet nodig. De maan weerkaatst flink wat licht, dus een korte sluitertijd voldoet.

Vaak krijg je bij een te lange sluitertijd onscherpte foto’s, dit heeft te maken met de draaiing van de maan en de aarde. Een sluitertijd van 1/100 sec of 1/200 sec zorgt vaak voor de beste foto’s!

Probeer ten tweede je ISO-waarde zo laag mogelijk te houden. Je wilt bij het fotograferen van de maan de lichtgevoeligheid zo laag mogelijk houden, bijvoorbeeld met een ISO-waarde van 100 of 200.

Ten derde hoef je je diafragma niet ver open te zetten. Omdat de maan zo ver weg is zie je weinig van de scherptediepte. Als je je diafragma iets dichtzet, krijg je uiteindelijk de scherpste foto’s. Denk hierbij aan een instelling van F/6.0 of F/8.0.

Door het vele licht wat de maan afgeeft, heeft je camera er moeite mee een goede focus te krijgen. Daarom kan je beter zelf je camera scherpstellen. Gebruik je fotografen-oog om te bepalen wanneer je het beste resultaat zult bereiken 😉

Omdat je geen last van trillingen wilt hebben die je foto onscherp maken, is het heel handig om de zelftimer te gebruiken. Zet deze bijvoorbeeld op 5 seconden, zo voorkom je dat je de camera hoeft aan te raken op het moment van het maken van de foto.

Maanfotografie: de 3 beste tips om de maan te fotograferen. De camera instellingen voor maanfotografie.

Maanfotografie tip 3: de locatie en het tijdstip

Het is natuurlijk heel erg belangrijk wat voor plek en wat voor tijdstip je kiest om de maan te fotograferen. Bedenk voor jezelf of je alleen de maan op de foto wilt zetten, of dat je misschien ook andere objecten in beeld wilt hebben. Er is veel mogelijk, dus laat je creativiteit de vrije loop!

Als je alleen de maan wilt fotograferen, is het goed om het moment te kiezen dat de maan op zijn hoogst staat. Zo krijg je het beste resultaat. Ben je bereid wel een stukje te reizen voor een goede locatie om de maan te fotograferen? Neem dan eens een bezoekje aan deze pagina! 

Maanfotografie: de 3 beste tips om de maan te fotograferen. De locatie en het tijdstip om de maan te fotograferen.

In ieder geval heel veel plezier en succes met het fotograferen van de maan!